Asociații de Vetre Familiale

În natură, sunt ființe care sunt solitare și ființe care se organizează în grupuri, după reguli bine stabilite între membrii grupului, cu ierarhii și atribuții. Un exemplu concret de o astfel de grupare sunt minunatele albine. Și se știe la ce rezultate minunate se ajunge prin munca lor împreună, respectând cu fiecare nou proiect, aceleași reguli: Natura înconjurătoare este cea care primește primele daruri de la ele prin polenizarea florilor, ele însele sunt beneficiarele muncii lor (nu întotdeauna, dacă nimeresc la un apicultor lacom) și bineînțeles omul, toate produsele stupului fiind pentru el tratamente și alimente de înaltă eficiență. Ce societate minunată societatea albinelor! Iată deci un model de societate perfectă.

La fel și oamenii, pot fi solitari sau se adună în grupuri atunci când sunt conduși de un ideal comun. Astfel iau naștere societățile și indiferent de idealul pe care îl au, este nevoie de o formă de organizare care numai dacă este bine pusă la punct va ajunge la atingerea idealului comun.

În general, cei ce sunt nemulțumi de forma actuală a societății în care trăiesc, atunci când vor să se depărteze de ea o fac de multe ori cu dorința de a trăi solitari din acel moment. Însă pentru omul zilelor noastre care a pierdut atât de mult legătura cu natura dar prin urmare și cu el însuși, adică cu abilitățile pe care le-ar fi avut în mod spontan dacă nu era așa de domesticit de societatea în care s-a dezvoltat, a spune că poate trăi solitar este ipocrizie, când aproape toate nevoile lui trebuiesc cumpărate sau cel mult obținute prin schimburi cu oameni. Așadar oamenii de azi nu prea mai pot trăi fără alți oameni. Și, nimic greșit în asta căci, ca și albinele, lucruri minunate pot face oamenii împreună!! Iar a nu lăsa satul românesc să moară, a întemeia de la zero astfel de sate face negreșit parte din categoria lucrurilor minunate pe care le pot creea oamenii împreună. Prin urmare este nevoie de organizare. Iar organizarea într-o formă juridică eficientă, pe care deci să se sprijine o astfel de realizare, este de dorit.

Mergând și după modelul rusesc al întemeierii acestor tip de sate (satele viitorului, cum le numesc ei), dacă citim în cartea a cincea, la pagina 125, descoperim capitolul intitulat Cum se transpune în realitate? Citind cu atenție vom înțelege că un eveniment de o asemenea amploare precum întemeierea unui sat nu poate fi tratat decât cu mare responsabilitate de către înșiși întemeietorii săi, alegând astfel de comun acord o forma optimă dezvoltării sale. Iar Asociațiile de Vetre Familiale sunt o formă juridică care se poate aplica eficient și în România. Iată în linii mari avantajele pe care le aduce o astfel de organizare:

-între locuitorii satului există transparență și siguranță în atingerea obiectivelor.

-în fața autorităților locale o entitate juridică înlesnește obținerea celor necesare în vederea înființării unui sat cum ar fi dispunerea spre vânzare a terenurilor și nu concesionarea lor (dacă sunt ale primăriilor), autorizații și intabulări.

-în cadrul unei asociații, din punct de vedere legal se pot desfășura multiple activități precum întâlniri, manifestații sau atragerea de fonduri, atât de utile pentru întemeierea unui sat.

Urmând link-ul de mai jos, veți găsi în detaliu statutul și regulamentul intern al unei asociații deja existente,

Asociația DEA.

Comentariile sunt închise.