Vatra Familiei

Însăși cuvântul vatră, chiar neasociat cu un alt cuvânt, trimite gândul la o stare de permanență, la rădăcini, la acasă. De aceea o Vatră de Familie nu poate fi decât acel loc încărcat de istorie și de energia străbunilor, cel mai prețios lucru care se poate moșteni. Dar cum această moștenire este un lucru foarte rar, pe cale de dispariție aproape, din respect pentru străbuni dar și pentru generațiile viitoare, cei ce o au o asemenea Vatră să o păstreze iar cei mai mulți, care nu o au dar visează la ea (inspirați de cărțile Anastasiei), să o recreeze.

Și pentru ca o bucată de pământ să întrunească funcția de Vatră de Familie, Anastasia sugerează că ar trebui amenajată astfel:

Suprafața de teren să aibă minim un hectar, maxim două. Pe minim un hectar se poate crea un microsistem complet, atât de necesar pentru crearea biodiversității, dar maxim două pentru a reuși gestionarea ei cu succes, astfel munca să nu devină o povară și toată grădina să beneficieze de atenția și îngrijirea pe care i-o poate da o familie.

Gardul, să fie gard viu, după gustul fiecăruia, format în principiu din copaci și arbuști, cu distanța între copaci chiar și de 2 m, reușind astfel ca într-un timp mai scurt să ajungă la desimea necesară pentru a forma un gard greu de pătruns. În exteriorul gardului viu să se lase 1,5 metri ca suprafață neutră. Iar cu cei 1,5 metri pe care îi lasă și vecinul se însumează o lățime de 3 metri pe care se poate amenaja un drum de acces între vecini, Anastasia eliminând astfel cu înțelepciune orice posibilitate de a se naște vreo discordie între vecini cu privire la hotar, căci probabil ca și rușii și românii au vorba „diavolul stă pe hotar”.

Amenajarea casei să fie făcută după nevoile și confortul fiecărei familii. Este de dorit să se găsească metode și materiale naturale. Dar dacă nu există condițiile necesare pentru a înlesni acest fapt, nu trebuie permis ca lipsa lor să devină o piedică în construirea casei și astfel a dezvoltării vetrei în sine, care necesită o prezență constantă, deci implicit nevoia unui adăpost.

Lacul, este un element foarte important pentru crearea microclimatului în acest spațiu. De aceea o Vatră de Familie trebuie „echipată” cu un lac. Să se poată face baie în el este ideal, acest fapt contribuind la starea generală de bine, energizând corpul.

Pădurea să acopere cam o treime din teren. Ideal să fie îmbogățită această pădure și cu arbori mai rari, dar adaptați la condițiile climaterice din țara noastră. Un bun exemplu ar fi cedrul românesc, cunoscut ca Zâmbru (pinus cembra), un arbore ce a trecut aproape complet în uitare, doar unii bătrâni mai știu că fructele lui, conurile adică, erau colectate în vederea extragerii de ulei. Un ulei comestibil, cu proprietăți remarcabile de vindecare a multor boli, unele considerate incurabile. În cărțile ei, Anastasia vorbește foarte mult despre fratele cedrului nostru și anume cedrul siberian (pinus sibirica), despre valoarea lui inestimabilă ca arbore, a lemnului său dar și a nucușoarelor din conuri, cărțile ei purtând de altfel numele lui. Este deci un arbore important, pe cale de dispariție în România mai mult din cauză că nu i se mai cunoaște valoarea și este supus defrișărilor alături de celelalte conifere, un arbore pentru care trebuie făcut tot posibilul de a fi adus și în Vetrele Familiale. Longevitatea sa mare, de 1000 de ani îl face candidatul perfect pentru Copacul Neamului.

Copacii Neamului sunt acei arbori (ideal sunt crescuți din semințe de către proprietarii vetrei) ce sunt plantați la începutul amenajării Vetrei dar și la nașterea fiecărui copil și au menirea de a a din energia lor benefică membrilor familiei și de a face legătura între generații, de aceea acești arbori sunt descriși în Cartea Neamului și se lasă dispoziția de a nu fi tăiați vreodată.

Livada poate fi formată din orice pom pe care familia și-i dorește și o parte din ei să formeze Dumbrăvioara Sufletelor.

Dumbrăvioara Sufletelor este dedicată membrilor familiei care au decedat. Deci fiecare copăcel primește la plantare numele celui dorit în Vatra Familiei.

Un lan de cereale este și el necesar, chiar dacă este foarte mic este importantă valoarea lui energetică pentru întreaga grădină dar și pentru om, câteva turtițe făcute din grânele coapte vor fi vindecătoare. De asemenea este recomandat a se dormi din când în când în apropierea sa, în special și în noaptea de dinaintea zilei personale de naștere.

Grădina de zarzavaturi, trebuie să conțină măcar o plantă de Floarea soarelui, pentru același efect energetic. Semințele tuturor speciilor de plante folosite, dacă vin din surse sigure, adică nu sunt tratate cu substanțe chimice, atunci câteva din fiecare fel trebuie ținute sub limbă cam 9 minute, apoi ținute către cer în palma deschisă câteva zeci de secunde, apoi semănate, iar următoarele trei zile să nu se ude. Acest lucru face ca plantele să primească informații despre cel ce le seamănă, despre eventualele dezechilibre, astfel planta aducând în compoziția ei elementele de care este nevoie. De asemenea ideal este să se stea în picioarele goale în timpul însămânțării, iar din când în când seara, în apa pentru spălatul picioarelor să se pună câteva urzici și după spălare să se arunce apa în grădină. Plantele astfel vor primi informații importante și vor da roade menite să echilibreze unde este nevoie. Iar pentru ca și plantele să aibă o creștere bună, pe lângă toate metodele naturale de grădinărit știute, în timpul plivirii să mai fie lăsată vie și câte o plantă spontană care prin rădăcinile ei mai adânci aduce la suprafață nutrienți necesari legumelor.

Dacă apare necesitatea însămânțării unor semințe modificate genetic (oricum, multe dintre cele uzuale sunt așa) să fie păstrate semințele acestor plante și continuând semănarea lor an de an, semițele vor reveni la forma lor primordială.

Animalele domestice cele mai importante de avut în Vatră sunt albinele, bineînțeles pentru polenizarea plantelor dar și pentru prețioasa lor miere. Se recomandă un singur stup pentru necesarul de miere al unei familii, făcut după un model dat de Anastasia sau într-un trunchi de copac. Ideea este de a lăsa albinele să trăiască sălbatic, doar în acest fel ele putând fi sănătoase iar mierea să fie de înaltă calitate. Se pare că după șapte ani, mierea provenită de la un stup sălbatic, care nu a fost mutat niciodată, devine un adevărat elixir de sănătate.

După plac și alte animale pot fi ținute, dar ideal nu pentru a fi exploatate.

Cartea Neamului deși nu ține efectiv de amenajarea Vetrei este un alt liant între generații. Povestea fiecărui membru al Vetrei de Familie, scrisă atunci când simte fiecare, va lăsa informații prețioase generațiilor viitoare care vor păstra cu sfințenie această carte în care și ei își vor pune propriile povești. Astfel istoria nu va mai putea fi schimbată, adevărul despre cine au fost străbunii, despre faptele lor va fi în această Carte a Neamului.

Înmormântarea ulterioară pe propria Vatră a locuitorilor ei este importantă. Un om care a îngrijit toată viața o gradină ar vrea să-i rămână trupul în ea, un arbore sau pom să-i fie plantat alături, iarbă și flori să-i crească pe mormânt. Și dacă familia lui și generațiile viitoare continuă să trăiască în acest loc, prin ciclicitatea firească a naturii un astfel de străbun va primi rândul să se nască din nou în vatra de el creată, în Vatra Familiei sale în care Copacul Neamului și Cartea Neamului și toată grădina păstrată vie de urmașii săi, îi vor reaminti cine a fost cândva și astfel, un om născut în astfel de condiții își poate folosi din nou la maxim potențialul său, care de multe generații stă latent în ființa umană. Precum semințele (cele modificate genetic ce își revin prin semănarea lor succesivă) așa și omul prin nașteri succesive în același loc își poate redobândi potențialul său primordial.

Spațiul de iubire este numele pe care îl mai poartă Vatra Familiei dar care se referă la modul în care se transformă un habitat și efectele lui asupra locuitorilor prezenți și viitori dacă fiecare acțiune se face din iubire. Un astfel de spațiu are capacitatea nu numai de a hrăni dar și vindeca și proteja pe cei dinăuntrul său, este locul în care ei se simt cel mai bine, energia iubirii fiind prezentă cu fiecare nouă generație.

Acesta este deci modelul Anastasiei pentru cum ar trebui să arate și ce ar trebui să însemne o Vatră de Familie, iar îndemnul ei este să nu se amâne întemeierea ei, fiind nevoie de ani buni pentru ca omul și a sa grădină să ajungă la starea de echilibru. Cu răbdare însă și cu prezență toate se vor face, important este doar să se înceapă a face…

Comentariile sunt închise.